Για το δώρο Πάσχα και τις αργίες

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων μας και της εργατικής νομοθεσίας από ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης (ΦΜΕ), κέντρων ξένων γλωσσών (ΚΞΓ), ιδιωτικών σχολείων, κέντρων μελέτης, ΙΕΚ κ.ά. είτε με τη μορφή της μαύρης εργασίας είτε με την προσπάθεια μη τήρησης των αργιών (από Μ. Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα) είτε με τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα. Το δώρο Πάσχα αποτελεί δικαίωμα όλων μας, το οποίο πρέπει να λαμβάνουμε υποχρεωτικά μέχρι τη Μ. Τετάρτη. Σε περίπτωση που αρνηθεί να το καταβάλει η εργοδοσία, κινείται η αυτόφωρη διαδικασία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, εφόσον η επιχείρηση στην οποία δουλεύουμε παραμείνει κλειστή για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό της Μ. Πέμπτης μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα (όπως γίνεται στα ΚΞΓ), τότε δικαιούμαστε να πληρωθούμε για τις ώρες και εκείνων των αντίστοιχων ημερών. Αν ο/η εργαζόμενος/η δεν εργάζεται χωρίς υπαιτιότητά του, διατηρεί την αξίωσή του/ης στις αποδοχές, τις οποίες ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει.

Σημειώνουμε ότι οι διατάξεις του νόμου 4415/2016 και της Υ.Α. του ΥΠΠΕΘ 4212/2016 αφορούν μόνο τα ΚΞΓ και ΦΜΕ, μην αναγνωρίζοντας τα ίδια δικαιώματα στην ξεκούραση και τις προβλεπόμενες αποδοχές για τους/ις υπόλοιπους/ες εργαζομένους/ες του κλάδου (εκτός των ιδιωτικών σχολείων), και πιο συγκεκριμένα για τα ΙΕΚ, τα κέντρα μελέτης, τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, τα ΚΕΚ, τα φροντιστήρια που λειτουργούν στους δήμους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου κ.λπ.. Επίσης, οι διατάξεις περιορίζονται μόνο σε όσες/όσους εργάζονται ως εκπαιδευτικοί, αφήνοντας εκτός τους/ις συναδέλφους που εργάζονται ως γραμματείς, λογίστριες/λογιστές κ.ά. Αποτελεί αυτονόητη και διαρκή διεκδίκησή μας η διεύρυνση των παραπάνω δικαιωμάτων για όλον τον κλάδο ανεξαρτήτως επιχείρησης και ειδικότητας.

Πρακτικός Υπολογισμός δώρου Πάσχα

α) Το επίδομα εορτών Πάσχα είναι ίσο με το μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβομένους και τις αμοιβόμενες με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους/ις αμειβομένους/ες με ημερομίσθιο. Επιπλέον προστίθεται και αναλογία επιδόματος που υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το ποσό του δώρου Πάσχα με τον συντελεστή 0,04166.

β) Για τους ωρομισθίους και τις ωρομίσθιες με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου το δώρο Πάσχα είναι ίσο με 2 ημερομίσθια ανά 13 ημέρες που πραγματοποιήθηκαν  την περίοδο 1/1–30/4, συν την αναλογία επιδόματος, η οποία υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το ποσό του δώρου με τον συντελεστή 0,04166.

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται με τον παρακάτω τρόπο:

1) Μέσο ημερομίσθιο: Σύνολο αποδοχών (1/1–30/4) διά των πραγματοποιηθέντων ημερών εργασίας (1/1–30/4)

2) Ημερομίσθιο δώρου: Hμέρες εργασίας (1/1–30/4) διά 13 επί 2

3) Ποσό δώρου: Μέσο ημερομίσθιο επί το ημερομίσθιο δώρου

4) Αναλογία επιδόματος δώρου: Ποσό δώρου Χ 0,041665 

5) Συνολικό ποσό δώρου: Ποσό δώρου + αναλογία επιδόματος