Σάββατο 14/9, 12.00 μ.μ., Προπύλαια: Όλες/οι στη διαδήλωση

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων & Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση καλεί στη διαδήλωση το Σάββατο 14 του Σεπτέμβρη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

14919.jpg

Η απόφαση της κυβέρνησης της νδ να επιχειρήσει τη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων, να καταργήσει το άσυλο και να προχωρήσει το ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων αγωνίζονται μέσα από σωματεία πάει μαζί με την καταστολή των καταλήψεων και των αυτοοργανωμένων χώρων. Προκειμένου να συνεχιστεί η καπιταλιστική αναδιάρθρωση, επιχειρεί με όρους θεάματος να καθηλώσει τα άτομα στις οθόνες της τηλεόρασης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επιβάλλοντάς τους ως προτεραιότητα το δόγμα “νόμος και ασφάλεια”, αλλά και αναζητώντας τον “εσωτερικό εχθρό” στις καταλήψεις στα Εξάρχεια, καθώς και σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας. Την πολιτική αυτή άσκησε και όταν διαχειρίστηκε ξανά την καπιταλιστική αναδιάρθρωση με την άγρια καταστολή εργατικών και κοινωνικών αγώνων, την απαγόρευση συγκεντρώσεων, ακόμη και την προκλητική παρουσία μπάτσων σε γενικές συνελεύσεις σωματείων. Όλα αυτά συντελούνται σήμερα μετά από μια περίοδο κατά την οποία η αριστερά του νεοφιλελευθερισμού, η κυβέρνηση σύριζα, με πολιτική φιλανθρωπίας επιχείρησε να αφομοιώσει αγώνες και αγωνιστές, χωρίς όμως να διστάσει να μεθοδεύσει το χτύπημα των εργατικών και κοινωνικών αντιστάσεων.

Είναι σαφές ότι στόχος τους είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, των αεροδρομίων, των δρόμων, των λιμανιών, των μέσων μαζικής μεταφοράς, του φυσικού αερίου και των πετρελαίων, η λεηλασία της φύσης (Σκουριές, Αχελώος, Άγραφα…) και των δημόσιων χώρων (Ελληνικό, αιγιαλός…), αλλά και η αλλαγή των χρήσεων της γης με τις δήθεν αναπλάσεις, τον “εξευγενισμό”, όπως το σχέδιο με τη γραμμή U του μετρό, ώστε να τελειώσουν μια για πάντα οι γειτονιές και οι αντιστάσεις που υπάρχουν ή γεννιούνται μέσα σε αυτές.

Προϋπόθεση για να μεθοδευτούν αυτά είναι η εγκληματοποίηση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, με την ιδεολογική επίθεση από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης (ΜΜΕ) ότι δήθεν “η κοινωνία κινδυνεύει από τους καταληψίες”, αλλά και με την επιβολή, από τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό, κατάστασης πολιορκίας σε ό,τι αποτελεί ή δυνητικά θα αποτελέσει έδαφος αγώνα και αυτοοργάνωσης, αλλά και καθεστώτος εξαίρεσης για όσ@ δεν πειθαρχούν στην “κανονικότητα” της “νομιμότητας”.

H καταστολή των καταλήψεων –πολιτική που εφάρμοσε συστηματικά την προηγούμενη περίοδο και ο σύριζα– παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ σαν προσπάθεια “εκκαθάρισης των Εξαρχείων από την ανομία”. Στην πραγματικότητα επιβάλλεται η πλήρης στρατιωτικοποίηση της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η προώθηση ναρκωτικών. Επιχειρούν να χτυπήσουν τους χώρους αντίστασης, απαξιώνοντας τη ζωή των κατοίκων και αλλάζοντας τη χρήση γης με τη μετατροπή και αυτής της περιοχής σε εμπορευματοποιημένη τουριστική ζώνη βραχυχρόνιας μίσθωσης με “γραφικά μαγαζιά”.

Ταυτόχρονα, η πολιτική της νδ είναι η απροκάλυπτη ρατσιστική αντιμετώπιση των μεταναστ(ρι)ών με στρατόπεδα συγκέντρωσης–φυλακές, όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην εξορία απομακρυσμένων περιοχών στην ενδοχώρα. Η μετανάστευση χαρακτηρίζεται ζήτημα “ασφάλειας” και το δημόσιας τάξης αναλαμβάνει την εξόντωσή τους… Χαρακτηριστικό παράδειγμα δεν είναι μόνο το χτύπημα των καταλήψεων στα Εξάρχεια, που ήταν καταφύγιο μεταναστ(ρι)ών, αλλά και το ζέπελιν της frontex που πετά πάνω από το Αιγαίο, με τον επίγειο εξοπλισμό μέσα στο πανεπιστήμιο στη Σάμο, ακόμη και εν αγνοία της συγκλήτου, η οποία –ξεδοντιασμένη πια χωρίς άσυλο– διαμαρτύρεται επιστολικά…

Το σχέδιο της εξουσίας ήταν, είναι και θα είναι να μην υπάρχουν αντιστάσεις, να αποπολιτικοποιηθούν όχι μόνο τα Εξάρχεια, αλλά και κάθε γειτονιά. Να επιβληθεί η πειθάρχηση, ο έλεγχος και ο τρόμος σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο. Ο καθένας να κοιτά μόνο την επιβίωσή του, κανιβαλίζοντας τους συναδέλφους του, τους γείτονές του, τους άλλους. Μόνο έτσι μπορεί να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου.

Είναι όμως γελασμένοι· σπέρνουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες. Η φωτιά θα μείνει αναμμένη στον κάμπο. Οι ταξικοί και κοινωνικοί αγώνες συνεχίζονται ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση, κόντρα σε κάθε μορφή διαχείρισής της, μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο…